(Schulden) Erven

Ga je dood, dan bepaalt de wet of je testament wie je erfgenamen zijn. Als erfgenaam erf je (een deel van) de bezittingen van iemand, maar ook diens schulden als die er zijn. Dat is niet zo fijn. Daarom is het belangrijk voordat je ja zegt tegen een erfenis, eerst even goed na te denken en eventueel hulp in te roepen of informatie te vragen.

Je hebt als erfgenaam drie mogelijkheden:

  • zuiver aanvaarden: dan zeg je echt ja en erf je bezittingen (spullen, geld, bankrekeningen, auto) én schulden. Ook als er meer schulden dan bezittingen zijn. Dat betekent dat je die dan van je eigen geld moet terugbetalen. Dat zal meestal niet de bedoeling zijn. Als je nadat iemand is overleden meteen spullen uit het huis haalt, heb je al zuiver aanvaard. Dat kan gevaarlijk zijn als er achteraf te veel schulden blijken te zijn. Let daarom op!

  • verwerpen: je zegt dan dat je niks wilt erven, geen schulden maar ook niet de bezittingen. Dit gaat via een verklaring bij de rechtbank. Als er meer erfgenamen willen verwerpen, kun je beter allemaal tegelijk naar de rechtbank gaan om te verwerpen. Dan kost het maar één keer griffierecht. zie https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Erfenis/Paginas/procedure-erfenis-aanvaarden-of-verwerpen.aspx

  • beneficiair aanvaarden: Bij beneficiaire aanvaarding van een erfenis word je wel erfgenaam, maar kun je in principe geen negatieve nalatenschap (schulden) erven. Als je beneficiair aanvaardt, betekent dit dat je verplicht bent om de nalatenschap volgens bepaalde wettelijke regels af te wikkelen. Kort samengevat worden alle schulden van degene die dood is eerst afbetaald en wat er overblijft (áls er iets overblijft) wordt verdeeld onder de erfgenamen. Ook hiervoor moet een verklaring bij de rechtbank worden afgelegd. Ook nu kun je dat beter met de andere erfgenamen tegelijk doen, zodat je maar één keer het griffierecht hoeft te betalen.

Of krijg hulp bij...

Relaties, trouwen, samenwonen

Wie krijgt jouw bankrekening en je spullen als je doodgaat? Wie krijgt dan jouw nabestaandenpensioen?

Wilsbekwaamheid, bewind, mentorschap, curatele en levenstestament

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan mag je over veel dingen een eigen beslissing nemen. Je mag zelf keuzes..

Voogdij, erkenning en gezag van kinderen

Als je een kind krijgt, verandert er heel veel voor jou en je partner. Je krijgt veel nieuwe taken als ouder. Je moet goed voor je kind zorgen. Maar wie is de ouder van het kind? In ieder geval de moeder.

Testament

Is een testament wel nodig voor mij? Ik heb alleen maar wat spullen, een huurhuis en een beetje spaargeld op mijn rekening.