Schulden erven

Ilias en Jennifer zijn de kinderen van Jannis. Jannis was na zijn scheiding dakloos en verslaafd aan alcohol. Ilias en Jennifer hebben jaren geen contact met hem gehad. Hij leefde zijn eigen leven op straat. Later kreeg hij wel een huurhuis en ging het langzaam iets beter met hem. In 2022 heeft Jannis darmkanker gekregen en toen de kinderen dat hoorden hebben ze hem weer opgezocht. Langzaam is er weer een band ontstaan. In 2023 is Jannis overleden. Ilias en Jennifer waren bij hem toen hij doodging. 

Na zijn dood willen ze een mooie uitvaart voor hem regelen. Maar kan hij dat wel betalen? Moeten zij het zelf betalen als hij niet genoeg geld had?

Ook blijkt (als ze tussen zijn post kijken) dat hij veel schulden had. Er liggen veel brieven van deurwaarders. Wie moet die schulden betalen?


Hoe zit het eigenlijk?

Jannis is als hij doodgaat niet getrouwd. Hij heeft twee kinderen. Als hij geen testament had, zijn zij zijn erfgenamen. Als je erfgenaam bent, heb je drie keuzes.

1: Zuiver aanvaarden

Je kunt “zuiver aanvaarden“. Dit kun je verklaren maar ook door gewoon te handelen kan dit al van toepassing zijn. Stel, Ilias en Jennifer betalen een etentje van de rekening van Jannis, dan hebben ze door dat te doen al zuiver aanvaard. Ook als ze alvast de tv uit zijn huis halen hebben ze de erfenis zuiver aanvaard. Dat is een risico. Ze draaien dan ook op voor alle schulden. De uitvaart en de rekeningen van de deurwaarder zullen zij moeten betalen. Als er niet genoeg op de bankrekening van Jannis staat, moeten Ilias en Jennifer die schulden uit eigen zak betalen!


2: Beneficiair aanvaarden

Je kunt “beneficiair aanvaarden“. Moeilijk woord voor dat je niet al die schulden zelf hoeft te betalen. Alleen wat er aan waarde in de erfenis zit moet worden verkocht. Als er dan nog meer schulden zijn, hoef je die als erfgenaam niet te betalen van je eigen geld. Dit gaat via een verklaring bij de rechtbank. Je kunt er gewoon heengaan om dit te regelen. Als je met meer erfgenamen bent, kun je beter samen gaan, dan betaal je maar één keer de kosten van de rechtbank (griffierecht heet dat). In 2023 is dat €134,-. Je kunt als je aan de voorwaarden voldoet (laag inkomen en laag vermogen) hiervoor een bijdrage krijgen (toevoeging). Dan kost het niks. zie https://www.rvr.org/burgers/aanvragen-inkomensverklaring/


3: Verwerpen

Je kunt ook “verwerpen“. Dan heb je geen recht op ook maar iets uit de erfenis. Je erft dan ook geen schulden. Maar je kinderen erven dan in jouw plaats. Heb je kinderen, pas dan op met zomaar verwerpen. Zijn je kinderen nog geen 18 jaar, dan heb je hiervoor ook nog toestemming van de kantonrechter nodig. Ook voor verwerpen moet je naar de rechtbank. Ook hier betaal je griffierecht (ook 134,- in 2023) en je kunt ook weer een toevoeging aanvragen waardoor het gratis is.

Voordat Ilias en Jennifer iets voor hun dode vader Jannis gaan regelen of betalen, kunnen ze dus beter eerst naar de rechtbank gaan. Of naar de notaris komen. Wij kunnen je helpen en alles nog eens uitleggen of helpen met de verklaring bij de rechtbank. Zorg dat je niet zomaar spullen meeneemt van iemand die dood is. Of geld van de rekening afhaalt voordat je weet of er schulden zijn. Voordat je het weet, moet je die schulden zelf betalen.   


Wil je meer weten over dit onderwerp? Kom langs bij De Kiek op dinsdagmiddag.

Meer blogs

Baby Boomers, people from behind, autumn colors, love, old people, gold autumn
Baby Boomers, people from behind, autumn colors, love, old people, gold autumn

Schulden erven

Ilias en Jennifer zijn de kinderen van Jannis. Jannis was na zijn scheiding dakloos en verslaafd aan alcohol.

Hoe regel je je relatie?

Marc en Yasmine zijn al sinds de middelbare school samen. Hij werd stratenmaker bij een groot bouwbedrijf.

OPENINGSBLOG

Op 8 maart 2023 werd Sociaal Notariaat Den Bosch geopend!

Sociaal Notariaat Den Bosch van start

Op woensdag 8 maart opent Sociaal Notariaat Den Bosch zijn deuren. Het biedt mensen in Den Bosch laagdrempelig en gratis advies over zaken rond leven, liefde, dood en bezit.